O wspieraniu producentów produktów regionalnych

Pobierz PDF
Uczestnicy międzynarodowej wirtualnej konferencji zamykającej projekt "Baltic Sea Food" rozmawiali o lubuskich produktach regionalnych

Podczas obrad miał miejsce blok polski, w którym Aneta Mazurek, koordynator projektu, będąca jednocześnie członkinią Rady Programowej Lubuskiego Centrum Produktu Regionalnego podsumowała projekt Baltic Sea Food. Zaprezentowano również inicjatywy, działające na rzecz producentów regionalnych wśród, których Województwo Lubuskie reprezentowało Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego. Podczas prezentacji LCPR przedstawione zostały najważniejsze działania jednostki oraz główne założenia akcji "Wspieraj Lubuskich Producentów".

Podczas konferencji poruszono kwestię dotyczącą lokalnej dystrybucji żywności B2B, która szczególnie może zainteresować osoby wnioskujące w projekcie Współpraca ,,Krótkich łańcuchów dostaw”, którego nabór trwa do 12 maja 2021 r. Ideą tworzenia krótkich łańcuchów dostaw jest takie zorganizowanie produkcji, dystrybucji i transakcji, by zminimalizować liczbę pośredników. Skrócenie łańcucha dostaw przekłada się na poprawę jakości produktów - towar szybciej trafia do konsumenta, więc jest świeższy, a także ma niższą cenę, którą musi zapłacić konsument.

Wsparcie będzie można otrzymać na utworzenie krótkiego łańcucha dostaw, np. przez metody organizacji produkcji, transportu lub marketingu produktów rolno-spożywczych.

W konferencji wzięło udział ok. 240 uczestników z 10 krajów, którzy mieli możliwość dowiedzieć się więcej: o najważniejszych działaniach w ramach projektu w ciągu ostatnich 3 lat, dystrybucji lokalnych produktów spożywczych oraz nowych trendach w turystyce kulinarnej.

Materiał: Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego w Zielonej Górze

Zobacz również